BISSE


“Apa azt mesélte, hogy Bisse egy kis vidéki gazdálkodó falu, eredetileg parasztok lakták, akik kis darab földet műveltek. Egy
iskolaház volt a faluban, ahova minden gyerek tanulmányai első 6 évig járt. Ez volt a hely, ahol anya és apa megismerkedtek.”


Nagy Ferenc lányai, Zsuzsanna és Zsófia Bisséről
  
VISSZA A GYÖKEREKHEZ

Bisse


A kommunisták által 1947-ben lemondásra kényszerített kisgazda miniszterelnök sosem térhetett vissza szülőhazájába. Nagy Ferenc élete hátralévő részét az Amerikai Egyesült Államokban töltötte, pedig 1979-ben tervezte a hazatérését, de a halál váratlanul megtagadta kérését. Utolsó álma végül nem válhatott valóra.

Hozzuk vissza Nagy Ferencet Bissére! Ma nemcsak Bisse, hanem országunk érdekét is képviselné, ha a magyar miniszterelnök emléke előtt tisztelegve emlékház alakulna a szülői házból. Munkánkkal ezt a célt támogatjuk.

Kutatócsoportunk azon fáradozik, hogy ez a Baranya megyei kis falu, a kisgazda miniszterelnök szülőföldje turisztikai célponttá váljon. Ebben egy turisztikai iroda segít, olyan lelkes emberek, akik szeretnék megmutatni Baranya megye rejtett szépségeit, érdekességeit is a turistáknak. Azokat az érdeklődőket, ismerősöket, barátokat, rokonokat is várjuk Bissére, akik még nem is jártak Magyarországon. Egy kis falu most két országot köthet össze, világok között közvetíthet!


Pannon TV Pécs: Híradó (2021.4.2.)

“Nagy Ferenc szülőháza a baranyai Bissén. Itt született és itt élt az egykori kisgazda miniszterelnök, aki a kommunista hatalomátvétel után emigrálni kényszerült az Amerikai Egyesült Államokba. Most mint turisztikai útvonal lehet a bissei szülőház egy elképzelés alapján.”


          Pannon TV Pécs


A bissei Nagy Ferenc tér – Bisse Község Facebook oldala
  


“A munkás talán feltalálja magát idegen országban nemzetközi szervezeteinél fogva. Az iskolát végzett tanult ember nemzetközi műveltségénél fogva. De a magyar paraszt csak akkor hagyta el hazáját, ha hadifogolyként elhurcolták, vagy ha a betevő falatot sem tudta családja számára megkeresni hazája földjén. Arra gondoltam, hogy a száműzetésnél még a rabság is jobb volna otthon.”


Nagy Ferenc, Emigrációban, 1947


NAGY FERENC MINISZTERELNÖK KUTATÓCSOPORT

BUDAPEST        PÉCS        2022

COPYRIGHT: GINELLI ZOLTÁN