FILM“Magam is egy vagyok az ötmillió, eke mellett síró magyar paraszt közül, és a paraszti sors rettentő kínja nekem sem engedi, hogy sok időt töltsek az íróasztal mellett, mert az én kenyerem is ott van a kemény rögök között, onnan kell kiemelni két kézzel, verejtékkel, inat szakító és életet rövidítő munkával.”


Nagy Ferenc, Öt millió magyar a Golgotán, 1932
      
MIN DOLGOZUNK?

Film


Nagy Ferenc kalandos fordulatokkal teli, tragikus és egyben drámai ívű élettörténete mozifilmbe illő. Filmszerű története ellenére mégis egy emberi sorsról van szól. Egy emberről, egy személyiségről, aki élénken kirajzolódik, megelevenedik előttünk az iratok, fotók, hang- és filmfelvételek fényében.

Nagy Ferenc életútját sokféleképpen el lehetne mesélni. A bissei parasztfiúból lett miniszterelnök a társadalmi mobilitás egyedülálló esete. A két világháború közti népi mozgalom és a második világháború utáni demokratikus reformkísérletek kulcsfigurája volt. Tárgyalt Szálinnal, több amerikai elnökkel is kapcsolatban állt. Kényszerű, ámde kalandos emigrációja csak még inkább globalizálta életútját: helyt kellett álljon a világpolitika kihívásokkal teli porondján, és szót kellett értsen a világ vezető egyéniségeivel.

Ezt a rendkívüli teljesítményű, sokféle tanulsággal bíró életpályát kívánjuk megörökíteni. Kovács Zoltán ezen munkálkodva forgat dokumentumfilmet Nagy Ferencről, amelyet Kutatócsoportunk széles körű anyaggyűjtése segít.


Nagy Ferenc (1903–1979) kisgazda miniszterelnök életútja, 2. rész (48′)

Dorito Médiaügynökség, Pécs. Szerkesztő: Kovács Zoltán. Operatőr: Kovács Richárd.
A 2. rész helyszínei: USA – Herndon; Washington DC; New York Cíty, Columbia Egyetem Könyvtára.
Támogató: Nemzeti Kulturális Alap.


 

Forgatás Amerikában


Kutatócsoportunk tagjai, Kovács Zoltán és Kovács Richárd 2019. novemberében utaztak ki az Amerikai Egyesült Államokba, hogy anyagot gyűjtsenek a filmforgatáshoz. Meglátogatták Nagy Ferenc egykori családi házát Herndonban, ahol feleségével és öt gyermekével élt és gazdálkodott. A családi sírhelynél is tiszteletüket adták.
A filmes delegáció a Columbia Egyetem levéltárában is járt, hogy betekintsenek Nagy Ferenc irathagyatékába. Ugyanebben az évben utazott ki Ginelli Zoltán is, hogy elkezdje az irathagyaték kutatását és digitalizálását.

A filmes csapat felvette a kapcsolatot és találkozott a Nagy-család egyes élő rokonaival, a magyar nagykövetséggel és más releváns amerikai szervezetekkel. A kezdeti kapcsolatfelvételt hamarosan további kiutazások fogják követni...A Columbia Egyetem Ritka Könyvek és Kéziratok Könyvtárában lévő Nagy Ferenc-irathagyaték, illetve Nagy Ferenc háza és sírhelye Herndonban (USA).


“A nép fia volt és maradt a száműzetésében is. Herndon, a virginiai kisváros is a maga halottjának tartotta. A polgármester gyászjelentést adott ki, temetése napját gyásznappá nyilvánította. A zászlók félárbocra eresztve lengtek, díszruhába öltözött rendőrök kísérték koporsóját. A ‘Prime Ministert’ mindenki ismerte...”


          Kiss Sándor

Nagy Ferenc és felesége sírja a herndoni temetőben. Fotó: Kovács Richárd.

NAGY FERENC MINISZTERELNÖK KUTATÓCSOPORT

BUDAPEST        PÉCS        2022

COPYRIGHT: GINELLI ZOLTÁN